H-båten "Twist", segelnr SWE 393, är såld!

Bilden tagen i juni 2006

Sammanfattning:

Byggd 1977 av Artekno, Kangasala, Finland.
Ny stor 2006, North Sails, ett bindrev, fullängd topplatta, travare (dvs kan beslås på bommen). Omsydd reservstor med travare. Två fockar + en hårdvindsfock. Alla tre i gott skick. Den nyaste gjord av Diamond Sailmakers 1988. Spinnaker, spinnakerbom. Nya Andersen skotwinchar, nya avlastare Easylock dubbel. Alla fall dragna till sittbrunnen. Två fallwinchar på rufftaket vid sidan av ruffluckan.
Utombordare Tohatsu 4.5 hkr 2004 (knappt använd) med godkänt lås. Nytt fjäderbelastat utombordarfäste 2007. Gasolkök med 2 kg tub. Toa med rostfri tank. Solcell med laddregulator. Landströmsladdare integrerad i el.-installationen. Diskho med el.-pump för sjövatten. mm

Beskrivning

Hela denna beskrivning som pdf-fil (högerklicka, välj "spara som...")

Arteknos broschyr från 1980 (.pdf-fil, spara som ovan. 630 kB)

Vy från förpiken.

Hyllor monterade under skarndäck på båda sidor. Under BB hylla finns plats för fast monterad bilradio. På radiohållaren är en modern lysdiodlampa monterad (1W strömförbrukning).

Skrovsidorna isolerade med 10 mm flexibel tvärbunden polyetenskumplast med helt slutna celler och en avtorkbar ythinna (SeaSea art.nr 6448). Självslocknande, värmegenomgångstal på 0,035 W/mC ger ett K-värde på ca 1,9 på glasfiberskrov.

Gasolspis, en låga med snabbtändning (piezo-), med gasolflaskan i sittbrunnsfacket på BB-sidan. Spisen är ur vägen då kojen ska användas för natten.

Ovanför en utsvängbar och låsbar hållare för t.ex. GPS eller navigator.

 

Gasolspisen kan fällas ned och har hållare för kastrull.

Till höger om spisen finns el.panel och åtkomlig från stickkojen finns kabeldragningar och säkringar.

Vy mot förpiken.

På BB-sidan diskho med utkastare för sjövatten (el.pump). Skottinfästningarna är garnerade och här finns barometer och termometer+ hygrometer monterade.
I hurtsen under är en hylla för kastruller och plats för färskvattenflaska (som går att surra med packrem).

På SB-sidan en hurts med låda för gafflar, knivar mm. Under en hurts med hylla. På skottet ett flertal mässingskrokar samt hållare för pennor och andra navigationshjälpmedel.

I förpiken är främre skottet framflyttat/ersatt med ett teakskott med en gallerförsedd lucka för åtkomst till utrymmet bakom skottet. Kojen/kojerna har blivit bredare och bekvämare.

Toaletten avskiljs med ett nytt teakskott. Den töms i en rostfri tank (ca 30 liter) placerad under fotändan av förpikskojen. Korta slangar av sanitetkvalitet hindrar ev. lukt. Tanken töms av en elektrisk s.k. macerator-pump (Johnson) med utlopp strax under vattenlinjen på SB sida. Möjlighet till tömning i land går att ordna om det blir ett myndighetskrav. Pumpen styrs från el.panelen.

I sittbrunnen.

Handskfack ordnade på både SB (bild) och BB sida. Ventilation för stuvfack i akterkanten inne i handskfacket och ventilation av ruffen i framkant i handskfacken. Utsug genom s.k. elektroluxventil genom däcket i förpiken.

Nya nedgångsluckor i rökfärgad lexan. Stuvplats för dessa ordnad lätt åtkomlig inifrån ruffen.

Nya Andersen skotwinchar. Skotbalken är löstagbar och nedflyttad så den blir lite enklare att ta sig över.

Skotvagnen har block och råttor för att kunna dras upp i lovart eller låsas i valfritt läge.

På luckan till aktre stuvfacket är en 22W solcell (NAPS) monterad.

Laddaren (Maxpower) sitter på bakkant av aktre handskfacket nere i stuvfacket.

 

På akterspegeln finns rostfri badstege monterad. Den är åtkomlig från vattnet.

Akterstaget är neddraget under däck där en talja är monterad och utdragen över ett infällt block i akterkant av sittbrunnen.

(Bildens motorfäste är utbytt 2007.)

Fallen är neddragna till sittbrunnen.

Dubbla Easylock avlastare framför fallwincharna på rufftaket på båda sidor av nedgångsluckan. Flera skotråttor finns för trimlinor.

Mastfotens fäste möjliggör att man kan fälla masten bakåt.

Båten är renoverad under de senaste tre åren.

Ex. Hela el.systemet är omgjort från att ha varit i praktiken obefintligt med t.ex. i stuvfacken löst hängande kablar till lanternorna till riktiga förtenta ledningar av rätt tvärsnittsarea dragna i el.tomrör (VP-rör) på lämpligaste sätt. Batteriet flyttat från stuvfacket i förpiken till batterilåda under sittbrunnslådan och fastsatt med kraftig rem. All el dragen via huvudströmbrytaren och ledningarna avsäkrade och kopplade med lödda och krympplastisolerade ringkabelskor i el.dosor vid el.centralen och på andra lämpliga ställen för att förenkla eventuella framtida kompletteringar.

De tre huvudlanternorna (akter-, babord och styrbordlanternorna) är utbytta 2007 och är försedda med lysdiodlampor (LED) så att man "har råd" att ha dem tända vid segling i mörker och skymning.

Sjökortslampa/läslampa och el.uttag finns vid SB hurts/koj där även fästanordning finns för bärbar dator. I taket i förpiken finns lysdiodlampa för allmänbelysning samt röd lysdiodlampa för nattljus. I förkant av hållaren för bilradio är en kraftig lysdiodlampa monterad som läslampa. Allt ordnat för att minimera strömförbrukningen.

Heltäckningsmattan, som varvet klätt skrovsidornas insidor med, är utbytt mot 10 mm polyetenskumplast.

Dynorna är i gott skick och ca 10 cm tjocka.

Hela åtgärdslistan här.

 

Båten säljs bottenmålad, vaxad, sjösatt och segelklar med all nödvändig utrustning enligt beskrivning ovan, ex.:

Diverse linor för landförtöjning, bojförtöjning mm. 6 st nya fendrar.
Ankare (Bruce-kopia) med upphängningsfäste i aktre stuvfack och 40 m 12 mm multiplait-lina i uppsamlingshink med 2 m rostfri 8mm kätting närmast ankaret. Reservankare med lina.
Utombordsmotor Tohatsu med inbyggd tank (drifttid ca 2 timmar 5-6 knop), bensindunkar och påfyllnadsslang med handpump så man inte spiller. Motorverktyg.
Två storsegel varav ett nytt, tre försegel plus spinnaker. Storsegelkapell.
Täckställning och stöttor för vinterförvaringen, osv.

rule

Allmänna data (från: www.h-boat.nu ):
Längd: 8,25 m. Längd i vattenlinjenl : 6,30 m
Bredd: 2,18 m
Djup: 1,30 m
Vikt: 1450 kg, varav köl: 725 kg
Storsegel: 14,8 m2
Fock: 10,2 m2
Spinnaker: 36,00 m2

H-båten har en beprövad konstruktion som håller i alla väder även om den pressas hårt. Man behöver inte, som i andra klasser förbättra den på en rad punkter, den är helt enkelt rätt byggd från början! (Förutom enligt ovan(!) /Min anm.)
Ett bevis så gott som något är att båten, 40-år efter dess konstruktion, fortfarande tillverkas enligt orginalritning förutom ett par smärre ändringar. År 1967 ritade Hans Groop från Finland H-båten. Tanken var att skapa en modern Nordisk Folkbåt i plast och med spinnaker. Resultatet blev en båt med klassiska linjer och goda seglingsegenskaper, både för dagseglare och kappseglare på högsta nivå. Paul Elvström såg 1970 H-båtens många kvaliteter och förstod att båten var som gjord för kappsegling. Elvström designade om några detaljer tillsammans med Richard Höj-Jensen. Därmed var Europas största kölbåtsklass skapad. Mer än 5000 båtar byggda och har ISAF-internationell status sedan 1977. H:et i båtens namn är hämtat från den evigt jungfruliga grekiska gudinnan Hestia som är härdens, hemmets och familjens beskyddare. H-båten tillverkas idag av Eagle Marine i Finland och Frauscher i Österrike.

En ny H-båt utrustad med ett krysställ kostar cirka 400.000 kronor.

 

Kontaktinformation

Christer Lundvall

www.lundvall.org
page published 2007-06-14
updated 2013-10-28